Despre mine Cercetare Cursuri Istoria clinicii English
marcel pereanu
neurologie

Cercetare şi lucrări ştiinţifice neurologie Sibiu

Încă din anul III de învăţământ superior am activat în cadrul cercului de Fiziopatologie al Facultăţii de medicină generală Cluj-Napoca, participând în aprilie 1977 la a XXIII-a Sesiune a cercurilor ştiinţifice studenŏeşti cu lucrarea "Consecinţele electroşocului repetat asupra funcţiei tiroidiene la şobolan".

Comunicarea a făcut parte din lucrarea de diplomă susţinută în anul 1977 cu titlul "Efectele dereglărilor diencefalo-hipofizare produse de electroşoc asupra funcţiei tiroidiene", lucrare notată cu nota 10.

Am prezentat un număr de 36 comunicări în cadrul unor consfătuiri şi conferinţe ştiinţifice la nivel naţional cu participare internaţională.

În acelaşi timp am publicat în diferite reviăste din ţară şi străinătate 98 de lucrări de specialitate (dintre care 86 În extenso şi 11 în rezumat), enumerate în lista anexată memoriului de activitate. Ca prim autor am apărut în 75 de lucrări publicate în extenso, 9 în rezumat şi 23 comunicate.

Începând din anul 1988 în centrul activităţilor mele de cercetare s-au situat studiile de electromiografie şi de electroneurografie, preocuparea ştiinţifică principală constituind-o patologia sistemului nervos periferic. Ca rezultat al acestor preocupări am publicat în anul 1997 lucrările "Polineuropatia uremică" şi "Neuropatia saturnină" iar în anul 2003 lucrarea "Patologia sistemului nervos periferic" toate apărute în editura Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu.

După anul 1998 un alt domeniu de interes îl reprezintă ultrasonografia Doppler cerebrală, în special la nivelul axului carotidian extracerebral. Rezultatele sunt publicate în 7 articole de specialitate.

15.06.1993 - data începerii stagiului de pregătire ca doctorand în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Teza de doctorat are titlul "Studii clinice şi electroneurofiziologice ale sistemului nervos periferic la bolnavii cu nefropatii cronice". în realizarea lucrării am fost atent şi riguros îndrumat, ca şi conducător ştiinţific, de către D-l Prof. Dr. Ion Pascu, şeful Clinicii de Neurologie din Târgu-Mureş.

31.01.1997 - data susţinerii tezei de doctorat la UMF Târgu-Mureş.

În anul 1997 am publicat două cărţi în editura Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu: "Polineuropatia uremică" şi "Neuropatia saturnină" (prezentate în anexa 3).

În perioada 1998-2002 am participat activ la numeroase simpozioane, Congrese Naţionale şi Conferinţe Naţionale de Neurologie cu participare internaţională organizate la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, precum şi la Conferinţa Naţională de Stroke, cu participare internaţională, organizată între 6-9 martie 2001 la Budapesta şi la al 6-lea Congres al Federaţiei Europene al Societăţilor de Neurologie organizat între 26-30 octombrie 2002 la Viena, Austria.

În perioada 2003-2005 am participat ca investigator principal în cadrul colectivului pe care îl conduc la desfăşurarea a trei studii clinice efectuate sub patronajul companiei GW PHARMACEUTICALS din Anglia, cu aprobarea Ministerului Sănătăţii din România, care urmăresc eficienţa, siguranţa şi tolerabilitatea administrării de canabinoizi în unele afecţiuni neurologice:
1. A randomised, double blind, placebo controlled, parallel group comparative study of the efficacy, safety and tolerability of sublingual canabis based medicine extracts (CBME) and placebo in patients with intractable neuropathic pain associated with Spinal Cord Injury,
2. A double blind, randomised, placebo controlled, parallel group study of canabis based medicine extracts (CBME) in patients suffering detrusor overactivity associated with Multiple Sclerosis,
3. A double blind, randomised, parallel group study to assess the efficacy, safety and tolerability of Cannabis Based Medicine Extract (CBME) 1:1 THC:CBD compared with placebo for the treatment of spasticity in patients with Multiple Sclerosis.

În perioada 2003-2005 am participat în calitate de coordonator local la studiul internaţional intitulat "An international prospective observational registry in subiects at risk of atherothrombotic events" contract de cercetare sponsorizat de companiile Sanofi-Synthelabo şi Bristol-Myers Squib care a urmărit întocmirea pentru ţara noastră a registrului REACH utilizat în studiul aterotrombozei.

Începând luna martie 2006 urmează să particip în calitate de investigator principal la studiul PERFORM. CL3-18886-012 denumit "Prevention of cerebravascular and cardiovascular Events of ischaemic origin with thw teRutroban in patients with a history oF ischaemic strOke or tRansient ischaeMic atack", un studiu internaţional, randomizat, dublu-orb, cu două grupe paralele sponzorizat se I.R.I.S. (Institut de Recherches International Servier).

Din iunie 2007 particip în calitate de investigator principal la studiul de fază III denumit TULEP 1 (cod NbT 01-06) denumit Transdermal Use of Lysurid in Early Parkinson’s Disease: A double blind, randomized, Placebo and Pramipexol controlled study to evaluate the efficacy and safety of Lisuride TTS, studiu randomizat, dublu orb, multicentric sponsorizat de NeuroBiotec AG.

În anul 2006 am participat la două studii internaţionale:
- CERES (Studiu non-intervenţional cu Crestor care evaluează atingerea ţintei de CT la pacienţii cu hipercolesterolemie primară în România) NIS-CRO-HCH-2006/1 susţinut de firma AstraZeneca,
- TERRESA (Trileptal-Retention Rate, Efficacy and Safety Assessment in Patients with partial seisures with or withaut secondary generalisation) CTRI476BRO02 susţinut de firma Novartis.

În anii 2007-2008 urmează să particip la un studiu post-marketing denumit OSCAR PLUS privind evaluarea pe termen lung a siguranţei şi eficacităţii tratamentului cu levetiracetam în practica medicală curentă din România, sponsorizat de UCB SA.

Din decembrie 2008 parcicip în calitate de investigator principal la studiile: Chitern Droxidopa - 301 (Studiu deschis multicentric, cu durata de un an, pentru evaluarea siguranţei pe termen lung a medicamentului Droxidopa la subiecţii cu insuficienţă vegetativă primară, deficienţa de dopamin-beta-hidroxilază sau neuropatie non-diabetică şi hipotensiune ortostatică neurogenă simptomatică) sponsor Chelsea Therapeutics inc. şi MS-LAQ-302 sponsorizat de Teva Pharmaceutical Industries LTD.

Am acceptat efectuarea unor astfel de studii multicentrice şi multinaţionale din convingerea fermă că ele reprezintă unul dintre factorii de bază care să ajute la racordarea cât mai eficientă şi pragmatică a ştiinţei şi învăţământului românesc la cerinţele şi standardele internaţionale.

Ca un corolar al întregii activităţi şi experienţe de medic practician şi profesor neurolog am publicat în anul 2003 volumul "Neurologie clinică", iar în anul 2006 volumul "Semiologie neurologică" ambele apărute în editura Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu. Alte date:
- din anul 1991 - membru al Colegiului Medicilor din România
- din anul 1995 - membru în colegiul de redacţie al revistei "Sibiul Medical"
- din anul 2000 - membru al Asociaţiei Naţionale Române de Stroke
- din anul 2002 - membru al Societăţii de Neurologie din România
- din anul 2005 - membru al Societăţii pentru studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii
- din anul 2008 - membru al European Neurological Society (ENS)

Prof. Dr. Marcel Pereanu

2008
membru al European Neurological Society (ENS)

2005
membru al Societăţii pentru studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii

2002
membru al Societăţii de Neurologie din România

2000
membru al Asociaţiei Naţionale Române de Stroke

1995
membru în colegiul de redacţie al revistei "Sibiul Medical"

1991
membru al Colegiului Medicilor din România